23-11-2013Osmosis – Σύνχρονη Τέχνη στη Ρώμη
Osmosis – Σύνχρονη Τέχνη στη Ρώμη
 
Συνέντευξη με τον καλλιτέχνη Domenico Romeo

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης OSMOSIS, που διοργανώθηκε από το LUISS Master of Art, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη από την 1η μέχρι και την 28η Νοεμβρίου 2013 στο σταθμό Tiburtina. Ο στόχος της έκθεσης ήταν να φωτογραφήσει μέσα από την τέχνη, μια στιγμή της πραγματικότητας - και ειδικότερα το κλίμα αβεβαιότητας που δημιούργησε η οικονομική κρίση.
 
Η θέση εντός του σταθμού Tiburtina είναι μια πολύ συνειδητή επιλογή. Ο σταθμός παίζει το ρόλο μιας μεγάλης πλατείας στη μέση ενός πολύ σημαντικού σταυροδρομίου, ένα δημόσιο χώρο συνάντησης, όπου ο χρόνος περνάει απολαμβάνοντας τη συλλογή.
 
Ο Domenico Romeo είναι ένας από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν με τη νέα του δουλειά «Selezione Innaturale" (Αφύσικο Επιλογής).
 

 



Ας μιλήσουμε για την OSMOSIS. Τι σας προσέλκυσε σε αυτό το project και πώς αντιδράσατε στην πρόσκληση;
 
 
Από την αρχή βρήκα το μέρος πολύ ενδιαφέρον. Ένα αντισυμβατικό μέρος για παρουσίαση στο κοινό. Είναι ασυνήθιστο να παρουσιάζουν σε ένα σταθμό, όπου η πλειοψηφία των επισκεπτών είναι εκεί κατά τύχη. Ως χώρος διέλευσης, μπορεί να συγκριθεί με αυτό: μια σύντομη αναμονή πριν από το άλμα στο τρένο που θα μας πάρει μακριά . Το θέμα μου έδωσε την ευκαιρία να σκεφτώ τι πραγματικά συμβαίνει στην ανθρωπότητα σήμερα, πόσο σημαντικός είναι ο νεωτερισμός για μας σήμερα, πώς ο κόσμος μας είναι τόσο παρόμοιος με άλλες περιόδους της ιστορίας, αλλά την ίδια στιγμή πόσο διαφορετικός και μοναδικός είναι.
 
 
Η έκθεση δείχνει για το κλίμα της αβεβαιότητας που δημιούργησε η κρίση. Πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή ενός νεαρού καλλιτέχνη;
 
 
Ένας καλλιτέχνης εκφράζει τον εαυτό του με τη δημιουργία, φωτογραφίζει ένα μέρος της πραγματικότητας και το μεταφράζει στη γλώσσα του. Κατά την ταπεινή γνώμη μου, η καλύτερη τέχνη είναι αυτή που δημιουργείται σε περιόδους μεγάλων αλλαγών, καιρούς αβεβαιότητας, στιγμές οικονομικής κρίσης. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι την avant - garde εποχή στις αρχές του 20ου αιώνα, για Φουτουρισμό, την οποία θεωρώ την πιο επαναστατική πρωτοπορία. Παρουσιάστηκε μια διαφορετική τέχνη, νέα, μοναδική, η οποία ήταν ένα απόλυτο προϊόν της εποχής του, εν μέσω των παγκόσμιων πολέμων και των μεγάλων αλλαγών. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η αβεβαιότητα της εποχής μας παρέχει νέες γνώσεις σε νέους καλλιτέχνες . Σε περιόδους κρίσης, η τέχνη είναι μια φυγή από την πραγματικότητα, και οι νέοι, καλλιτέχνες και μη, το γνωρίζουν και προχωρούν γρήγορα!





Ο καθηγητής Achille Bonito Oliva, διευθυντής του LUISS Master of Art, είπε ότι «οι νέοι καλλιτέχνες αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου και όχι ένα μοναχικό μονόλογο. Παρέχουν αυτό το προνόμιο στο κοινό κατά τη μεταφορά του.» Συμφωνείτε; Πώς είναι διαφορετικό να παρουσιάζουν [οι καλλιτέχνες] σε ένα σταθμό και όχι σε μια γκαλερί ;
 
 
Κάθε άνθρωπος χρειάζεται να επικοινωνεί, να καθιερώνει ένα διάλογο. Έτσι κάνουν και οι καλλιτέχνες. Ακόμα και εγώ, όπου έχω αφοσίσει να διαδίδω την ανάγκη μη επικοινωνίας. Δεν κάνει μεγάλη διαφορά για μένα να εκθέσω σε έναν σταθμό ή σε μια γκαλερί, διότι κάθε έργο έχει σημαντικές έννοιες που θέλω να δώσω δημόσια. Το σημαντικότερο πράγμα είναι να μην υποτιμούμε ένα έργο, είτε είναι σε ένα μουσείο είτε σε ένα μπαρ ενός φίλου.
 
 
Ας μιλήσουμε για το έργο που έχετε εκθέσει για την Osmosis: «Αφύσικη Επιλογή». Γιατί αυτός ο τίτλος και τι θέλετε να μεταφέρετε;
 
 
Την φυσική επιλογή, διατύπωσε στη θεωρία του ο Δαρβίνος στο βιβλίο του «Η Καταγωγή των Ειδών», όπου εισάγει την έννοια του «αγώνα για την ύπαρξη» στην οποία οι οργανισμοί που έχουν πλεονεκτικά χαρακτηριστικά προορίζονται να επιβιώσουν εις βάρος των άλλων. «Με άλλα λόγια, το περιβάλλον είναι αυτό που επιλέγει τις μεταλλάξεις σύμφωνα με το κριτήριο της ευνοϊκότερης ρύθμισης» . Η «Αφύσικη Επιλογή», η οποία είναι ό,τι συμβαίνει σήμερα, είναι αντίθετα, μια διαδικασία που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο που κατέχει την οικονομική εξουσία σε βάρος των ατόμων που πάσχουν από αυτή τη δύναμη . Η επιλογή δεν επιβάλλεται από το ευρύτερο περιβάλλον, αλλά από τον άνθρωπο. Ήθελα να φωτογραφήσω την «αφύσικη» διαδικασία που αντιπροσωπεύει ένα μικρό πουλί που κατακτά μέρος του «καθημερινού του πλούτου» μη γνωρίζοντας ότι είναι θύμα ενός τεράστιου και απρόσωπου πουλιού. Αόρατο αλλά τρομακτικό. Το έργο, όμως, έχει μια οικεία και προσωπική πτυχή που σχετίζεται με το κάθε άτομο. Εγώ και κάθε άνθρωπος, έχουμε μια εσωτερική «κρίση» να ξεπεράσουμε, να καταπιούμε μια ημερήσια δόση πλούτου για να ικανοποιήσουμε τις ψυχές μας και υπερνικήσουμε ένα τέρας χωρίς πρόσωπο.
 
 
Η τέχνη σας είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερη. Κάποιος την ονομάζει «callifigurative». Μπορείς να μας εξηγήσεις τι σημαίνει ;
 
 
Έχω ξαναγράψει γράμματα της αλφαβήτου, δημιουργώντας «τον δικό μου τρόπο» επικοινωνίας. Μερικές φορές αυτά τα γράμματα φαίνονται εκτός τόπου και δημιουργούν την έννοια που θέλω να εκφράσω. Εξού και ο όρος callifigurative. Το περιεχόμενο των προτάσεων που γράφω είναι για μένα. Αυτές είναι οι σημειώσεις που κρατώ για το μέλλον, έτσι ώστε να μπορώ να πάω πίσω και να τις διαβάσω.
 
 





Για ποια άλλα έργα της καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας σας θα θέλατε να μιλήσουμε; Ποιο είναι το αγαπημένο σας και γιατί;
 
 
Αυτό [το αγαπημένο] δεν έχει έρθει ακόμη, γιατί πιστεύω ότι πρέπει πάντα να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα. Να βελτιωνόμαστε!
 
 
Πώς ξεκίνησες να δημιουργείς τέχνη; Ποιες ήταν οι επιρροές σου;
 
Πολλά πράγματα έχουν επηρεάσει αυτό που κάνω: ανάγνωση Tolkien από παιδί, η αυστηρή ομορφιά των Gothic χαρακτήρων που ζωγράφιζα όταν ήμουν παιδί, το ότι έχω συναντήσει το έργο του Usugrow όταν ήμουν παιδί και η επιθυμία να γράφω τη νύχτα που έχω τα τελευταία χρόνια.






Επιστρέφοντας στο θέμα της κρίσης. Μπορείτε να ζήσετε από την τέχνη σήμερα;
 
 
Οι καλλιτέχνες ζούσαν από τη τέχνη, χθες, σήμερα και αύριο. Ο αληθινός καλλιτέχνης είναι αυτός που τρώει την τέχνη, όχι ψωμί. Δεν έχει σημασία αν η τέχνη φέρνει χρήματα για ένα καρβέλι ψωμί κάθε μέρα, η τέχνη είναι κάτι υψηλότερο από τα τρόφιμα. Αλλά ας σταματήσουμε τα κλισέ, ας το παραδεχτούμε και ας είμαστε ρεαλιστές. Η τέχνη λειτούργησε καλά μέχρι να φτάσει στον κύκλο των συλλεκτών. Όλοι οι άλλοι προσπαθούν να παράγουν τέχνη κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.
 
 
Πώς βλέπετε την πραγματικότητα της σύγχρονης τέχνης στην Ιταλία;
 
 
Παρατηρώ μια μεγάλη αναταραχή και ελπίζω να διαρκέσει. Είμαι βέβαιος και πιστεύω στην ιταλική καλλιτεχνική σκηνή, τόσο στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης, καθώς και της τέχνης του δρόμου - αν υποθέσουμε ότι η τελευταία δεν είναι μια παραλλαγή της ίδιας της σύγχρονης τέχνης.


Δείτε το video: Osmosis - Selezione Innatural
Προσφορές